פרויקט DESERVE

חוקר: חיים שפיר, בראשות פרופ' פנחס אלפרט

פרויקט DESERVE - Dead-Sea Research Venue הינו פרויקט רב-תחומי לחקר אזור ים המלח, במסגרת שיתוף פעולה גרמני-ישראלי-ירדני-פלסטינאי. הפרויקט מנוהל ע"י אוניברסיטת KIT מקרלסרוהה, גרמניה, וממומן ע"י קרן Helmholtz הגרמנית. הפרויקט נמצא לקראת סיום שנתו השנייה ואושר ל-5 שנים. למותר לציין את הייחודיות העולמית של אזור זה מבחינה אקלימית, גיאופיזית, תרבותית ועוד.

 

במסגרת המחקר נערכים מחקרים של האזור מהיבטים רבים ומגוונים כמו: רעידות אדמה, בולענים, התייבשות ים המלח, אקלים ים המלח ,משטר הרוחות, שכבת האובך ואירוסולים, שיטפונות ועוד. מפאת המגוון הרחב של נושאי המחקר שותפים לפרוייקט זה עשרות מדענים מאוניברסיטאות וממכוני מחקר בארצות שהוזכרו לעיל. בארץ שותפים למחקר חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב, האוניברסיטה העברית ירושלים, אוניברסיטת בן גוריון בנגב והמכון הגיאולוגי, מו"פ אזורי ים המלח והערבה. מפאת ההקף הרחב של תחומי המחקר, הפרוייקט חולק לשבעה נושאים וקבוצות עבודה. פרופ. פינחס אלפרט מהחוג למדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל-אביב אחראי בישראל ועומד בראש תחום המחקר מזג-האוויר והאקלים יחד עם ד"ר קורסמאייר מאוניברסיטת קרלסרוהה.

 

שימת לב מיוחדת נתנה במסגרת זאת לחינוך דור ההמשך של מסטרנטים ודוקטורנטים בתחומי המחקר השונים. השנה נערך בארץ winter school (נוב-דצמ 2014) עבור מסטרנטים ודוקטורנטים אשר נמשך כשבועיים ויוחד לנושאי אקלים, מזג-אוויר, הידרולוגיה ושיטפונות באזור.

 

בשנת המחקר הנוכחית הובאה מגרמניה מערכת ה- KITCube והוצבה ליד מצדה בים המלח. מערכת ה- KITCube הינה מערכת ייחודית אשר נבנתה ע"י אוניברסיטת קרלסהואה. המערכת מכילה כ-40 טון של ציוד מטאורולוגי. ב-KIT Cube ניתן למדוד את המרכיבים השונים של מזג האוויר על כל היבטיו עד לגובה של 10 ק"מ והפרדת זמן ומרחב גבוהים ביותר שלא נעשו כמותם בארץ מעולם. בין המכשירים שהיא כוללת ניתן למצוא: לידרים, ראדאר עננים, סילומטר, סודאר, רדיומטר, תחנות מאזן אנרגיה, פוטומטרים, מונה חלקיקים מסוג GRIMM, ראדאר גשם, רדיוסונדות ומעבדות לקליטת הנתונים. המערכת הופעלה בשתי בשתי תקופות: בתקופת הקיץ: 4/8/14-31/8/14, ובתקופת החורף: 9/11/14-7/12/14. כחלק מהבדיקות הופרחו מספר רב של רדיוסונדות בהפרשי זמן קצרים ביותר בסופי שבוע שבהם אושרו ההפרחות. ההפרחות נעשו במקביל ובו זמנית בצד הישראלי והירדני של ים המלח, זאת על מנת לאפיין במדויק את אגן ים המלח. בנוסף הוצבו גם 3 תחנות למדידת המאזן האנרגטי מעל לים ומעל לקרקע, וכן מדיד לדו-תחמוצת הפחמן. תחנות דומות הוקמו בירדן. המדידה בתחנות אלה החלה ב-- 10/2/14 ותמשך עד למרץ 2015. עם תחילת העבודה והימצאות ציוד ייחודי ומתוחכם הצטרפו למחקרים גם חוקרים מהטכניון וממכון וולקני.

 

 

מטרותיהן העיקריות של מדידות מערכת ה- KITCube הינן: קביעה ישירה של רמת האידוי השנתי הממוצע מים המלח במערכות הסינופטיות השונות האופייניות לאזור, חקר אקלים ים המלח ושינוי משטר הרוחות כתוצאה משינוי האקלים והתייבשות ים המלח, חיזוי שיטפונות באזור, חקר שכבת האובך מעל ים המלח וגורמיו גם באמצעות הרצות מודלים מטאורולוגיים, חקר אירוסולים בים המלח ועוד.

 

מאוניברסיטת תל-אביב שותפים במחקר אנשי סגל מהמחלקה למדעי כדור הארץ וכן חוקרים צעירים אשר עושים את עבודות המסטר והדוקטורט שלהם במסגרת מכון פורטר וכן בחוג למדעי כדור הארץ בשיתוף פעולה עם חוקרים מאוניברסיטת KIT בגרמניה. כמו כן, הקבוצה כוללת חוקרים מתנדבים וחוקרים בשנת שבתון. כאמור בראש קבוצת המחקר בת"א עומד פרופסור פינחס אלפרט. אתר האינטרנט של פרוייקט DESERVE הוא: http://www.deserve-vi.net.

 

הצלחת העבודה באזור ים המלח והרצת ה-KITCUBE התאפשרה בזכות מערך היקפי  לוגיסטי שעזר  לנו להצלחת ההרצה, החל ממדור יבוא-יצוא באוניברסיטה, דרך מפעלי ים המלח, המועצה האזורית תמר, מו"פ ים המלח, רשות הטבע והגנים המפעילה את אזור מצדה. על כולם תבוא הברכה.

 

 

הרוח החיה בים המלח: חוקרים מנסים להסביר מה קורה במקום הנמוך בעולם - כתבה מעיתון הארץ >

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>