דינמיקה של אירוסולים באטמוספרה

החוקר.ת מאחורי המחקר

אירוסולים אטמוספריים הם חלקיקים קטנים בסדר גודל מ-0.01 מיקרון ועד 200 מיקרון. קיימות שתי קבוצות של האירוסולים: (1) אירוסולים טבעיים כגון אבק מדברי וחלקיקי מלח ים, ו(2) אירוסולים עשויים בידי אדם כגון סולפטים, ניטראטים, חלקיקים משריפות של חומר אורגני. האירוסולים הם גורם חשוב בתופעת שינוי האקלים. אירוסולים פועלים כגרעיני התעבות ויכולים להשפיע באופן משמעותי על היווצרות עננים ועל תהליכי המשקעים. תחזית על בסיס יומי (בעזרת מודלים נומריים) של ההתפלגות התלת-ממדית של חלקיקים באטמוספרה יכולה לעזור להבין תכונות של אירוסולים ולתת מידע חשוב על התפלגותם במרחב ובזמן. כמו כן, חישה מרחוק בעזרת לוויינים מאפשרת לקבל מידע חשוב על התפלגות גלובלית ושינויים רב-שנתיים של האירוסולים.

 

ד"ר פבל קישצ'ה עוסק במחקר תיאורטי ותצפיתי של הדינמיקה של אירוסולים באטמוספרה עם דגש על חלקיקים מינרליים (בעיקר מן הסהרה והמדבריות באזורנו) וכן חלקיקי מלח מן הים והשפעתם על מזג האוויר ועל האקלים. זה תוך שימוש במודלים הידרו-דינמיים אשר פותרים באופן נומרי את ההתפתחות של התופעות של אירוסולים. במקביל, פבל קישצ'ה אחראי על תחזיות יומיות של חלקיקי אבק ומלח ים מעל אזור הים התיכון (http://wind.tau.ac.il/dust8/dust.html) וגם על השוואה בין נתונים מן המודלים לבין מדידות בפני השטח ובאמצעות חישה מרחוק.

 

 

ד"ר קישצ'ה ועמיתיו השתמשו במדידות בחישה מרחוק מלוויינים שנאספים ע"י NASA כדי לנתח את תופעות הבאות: 

  1. אסימטריה בהתפלגות האירוסולים בסקלה גלובלית בין חצי הכדור הצפוני  לבין חצי הכדור הדרומי

  2. השפעת ההתפתחות האורבנית על מגמות בזיהום אוויר

  3. קשר בין צפיפות אוכלוסיה לבין עובי אופטי של אירוסולים בתת-יבשת הודו

  4. השפעת שינויים בפרמטרים מטאורולוגיים על מגמות עליה באירוסולים מעל מפרץ ה- Bay of Bengal

 

Spatial distributions of (a) the 10-year (2000 – 2009) mean MODIS AOT and (b) its trends in the early post-monsoon season over the Indian subcontinent and north-west Bay of Bengal

 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>