החיישן המהפכני לאבחון רפואי שעבר במהירות שיא מן המעבדה אל התעשייה

הטכנולוגיה שפותחה במעבדתו של פרופ' דורון שבת מבית הספר לכימיה, מבוססת על חיישנים כימיים פולטי-אור, ועשויה לשפר באופן דרמטי את הנוחות והמהירות של בדיקות ביולוגיות

החיישן המהפכני לאבחון רפואי שעבר במהירות שיא מן המעבדה אל התעשייה

תהליך כמולומיניסנציה (Chemiluminescence) מתרחש כאשר תגובה כימית מייצרת אור. במעבדתו של פרופ' דורון שבת מבית הספר לכימיה פיתחו ריאגנטים (מגיבים - חומרים המשתתפים בתגובה כימית) לזיהוי ויזואלי של תהליכים מולקולריים בתוך תאים או דגימות ביולוגיות באמצעות כמולומיניסנציה.

ייחודם של החיישנים החדשניים הוא יכולתם לפלוט כמות גדולה של אור בסביבת מימית, מה שהופך אותם למתאימים במיוחד לשימוש בתוך רקמות ביולוגיות בתנאים פיזולוגיים שונים, אך ניתן להשתמש בהם גם לצרכים חוץ-גופיים. החיישנים רגישים ויעילים יותר מחיישנים שקיימים כיום בשוק, והם יכולים לעבוד באופן עצמאי ללא צורך באמצעים ביולוגיים שיגבירו את עוצמת פעילותם.

החיישנים החדשניים נרשמו על ידי "רמות", חברת המסחור של אוניברסיטת תל אביב, תחת השם ™AquaSpark, ויש להם יישומים אפשריים רבים בשווקים מגוונים – הן לצורכי מחקר והן לצורכי אבחון רפואי. בין היתר הם עשויים לאתר ולסמן גידולים סרטניים ברמת דיוק גבוהה במיוחד, כולל גרורות זעירות.

הפצת הטכנולוגיה ברחבי העולם

כעת, "רמות" חתמה על הסכם רישיון עם החברה הבינלאומית Biosynth משווייץ, המתמחה, בין היתר, בפיתוח ובייצור של חומרים כימיים לצורכי אבחון רפואי. ההסכם מקנה ל-Biosynth זכות לייצר ולמכור את חיישני ™AquaSpark. רשת ההפצה הגלובלית של Biosynth תאפשר הפצה יעילה של הטכנולוגיה ברחבי העולם, וההערכה היא כי מדובר בשוק פוטנציאלי של מיליארדי דולרים.

העסקה החדשה נרקמה במהירות נדירה בעולם האקדמי, ונחתמה כחמישה חודשים בלבד לאחר פרסום המאמר המדעי של פרופ' שבת. "ברגע שקראתי את המאמר של דורון הבנתי את הפוטנציאל העצום של ההמצאה," אמר נשיא Biosynth, ד"ר אורס שפיץ. "היא צפויה לשפר באופן דרמטי את הנוחות והמהירות של בדיקות ביולוגיות."

"אין לנו ספק ש-Biosynth היא השותף הנכון, עם הכלים המקצועיים הטובים ביותר, כדי להביא את הטכנולוגיה לשוק במהירות," אמר ד"ר עדי אלקלס, סמנכ"ל פיתוח עסקי בתחום מדעי החיים של רמות. "בכוונתנו לעבוד עם החברה בשיתוף פעולה, על מנת לייצר הסכמים עם מגוון שחקנים במגזרים השונים של מדעי החיים, ולהפוך את ™AquaSpark לחיישן החדשני הסטנדרטי בתחומי המחקר והאבחון."