מועדון קשרי אקדמיה-תעשייה

סמינר לפיזיקה של מערכות ביולוגיות וחומרים רכים: Ergodicity violation and ageing: from granular gases to living cells

Ralf Metzler, University of Potsdam

19 בנובמבר 2014, 11:10
בניין שנקר פיזיקה, חדר 105
סמינר לפיזיקה של מערכות ביולוגיות וחומרים רכים

In 1905 Einstein formulated the laws of diffusion, and in 1908 Perrin published his Nobel-prize winning studies determining Avogadro's number from diffusion measurements. With similar, more refined techniques the diffusion behaviour in complex systems such as the motion of tracer particles in living biological cells is nowadays measured with high precision. Often the diffusion turns out to deviate from Einstein's laws. This talk will discuss the basic mechanisms leading to anomalous diffusion as well as point out the physical consequences. In particular the unconventional behaviour of non-ergodic, ageing systems will be discussed within the framework of different stochastic processes. Concrete examples include granular gases, biological cells, lipid membranes, and interacting many particle systems.

Reference: R Metzler, JH Jeon, AG Cherstvy & E Barkai, Phys Chem Chem Phys 16, 24128 (2014) Perspective article.

E Barkai, Y Garini & R Metzler, Phys Today 65(8), 29 (2012).

מארגן הסמינר: גיא יעקובי